Zolder hoeve Zwarte Arend © Jesse Willems

Ecologisch bouwen en wonen

We streven naar ecologische duurzaamheid in de ontwerpfase en het bouwproces. Dat doen we door het bouwen van BEN-woningen: bijna energieneutrale woningen. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Daarbij leggen we de lat hoger dan wat de huidige wetgeving vraagt.

De woningen worden compact ontworpen om zo onze ecologische voetafdruk minimaal te houden. Dat laatste is het streefdoel, tijdens de bouw van de woningen én in de bewoningsfase.

Voor de bouwmaterialen kiezen we ervoor om maximaal met hernieuwbare of teelbare materialen te werken en zo weinig mogelijk met cement, beton, staal en kunststoffen. We vangen maximaal regenwater op en gebruiken het waar mogelijk om ons drinkwaterverbruik zo laag mogelijk te houden. Verluchten doen we volgens ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Omdat er momenteel geen riolering aanwezig is, onderzoeken we de mogelijkheid voor een eigen filterend rietveld. Individuele warmtepompen leveren de energie nodig voor onze verwarming en warm water. Elke woning zal zijn eigen elektriciteit produceren met fotovoltaïsche panelen op het dak.

Ecologie staat ook centraal in het in ere herstellen en het beheer van het domein. We bouwen aan een ecologische site met respect voor natuur, dier en mens. In het ontwerp voor de tuinaanleg hebben we maximaal aandacht voor biodiversiteit: zoveel mogelijk inheemse planten, een ecologische moestuin, een levende boomgaard, geen chemische bestrijding en de aanleg van een amfibiepoel. Op die manier willen we van deze historisch waardevolle plek een gezonde, leefbare site maken voor mens, dier en natuur.

We beperken onze ecologische voetafdruk door spullen te delen, door zo weinig mogelijk afval te produceren en het afval dat we produceren te sorteren en verwerken, door mogelijkheden te onderzoeken van autodelen tot carpoolen, thuiswerk, …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *