Buitenschil van het tuinhuis

(W)erfupdate

Zoals voorbijgangers al konden merken, staan er sinds kort brievenbussen aan ons erf. Onze cohouse telt al de helft van z’n bewoners. Tijd om nog eens een update te geven van de afgelopen turbulente maanden.

Tuinhuis

Zoals we in ons vorige bericht al vertelden, ging de houtskeletbouw van het tuinhuis razendsnel. Plots stond er een gebouw. Het ene gezin heeft dat recordtempo aangehouden in de afwerking van hun huis en woont sinds begin april op het erf. Het andere gezin dat in het tuinhuis komt wonen, is toe aan de laatste loodjes en zit volop in de afwerkingsfase. Zij zullen begin deze zomer kunnen genieten van hun huis. Op de foto bovenaan zie je het tuinhuis.

Woonstalhuis

In het woonstalhuis was er de afgelopen maanden helaas weinig vooruitgang. Nadat bij de afbraakwerken een deel van het historisch gewelf het begaf, lag de werf enige tijd stil. Overleg met de architect, dienst erfgoed, ingenieur stabiliteit, veiligheidscoördinator, verzekering, … nam heel wat tijd in beslag. In samenspraak met alle partijen is het ingestorte deel weer opgebouwd zoals het er oorspronkelijk uit zag.

De volledige buitenkant van het gebouw kreeg een gevelreiniging en zal deels opnieuw worden opgevoegd wanneer het dak er op staat. De tekeningen die nog zichtbaar waren op de muur (het witte kruis en de witte vlakken rond de deur) worden dan ook weer in ere hersteld. De dorpels in blauwe steen zijn gekapt en liggen ongeduldig te wachten om geplaatst te worden.

De fundering ligt al een tijdje klaar. Nu die ook definitief waterdicht is, staat alles klaar om met de houtskeletbouw te beginnen. Het houtskelet wordt binnen de originele gevel van het woonstalhuis geplaatst.

Voor plaatsen van de fundering werd eerder al een deel van het oude spanwerk weggehaald en droog gestockeerd om dan later gerestaureerd en terug geplaatst te worden.

De resterende spanten die op de stalen poutrels staan, worden ook tijdelijk en in één geheel uit het gebouw gelicht zodat de houtskelet en de verdiepingsopbouw veilig kan gebeuren zonder dat deze beschadigd worden. De stalen poutrels worden verwijderd en vervangen door nieuwe houten liggers met oog voor authenticiteit. Op deze liggers zullen de oude spanten opnieuw in hun oorspronkelijke positie teruggeplaatst en verder behandeld en gerestaureerd worden. Voor dit huzarenstukje werd het plan van aanpak opgemaakt in nauw overleg met de aannemer, architect, bouwcoördinator, stabiliteitsingenieur, veiligheidsadviseur en de erfgoeddiensten. Het dak wordt opnieuw dichtgelegd met een rode Boomse pan en volgens de strengste normen geïsoleerd . Laat ons hopen dat deze gezinnen opnieuw op een beetje geluk mogen rekenen en dat ze ergens rond de jaarwisseling kunnen verhuizen naar hun prachtige huis.

Zomerstalhuis

Ook voor de zomerstal was er pech. De werken werden plots stilgelegd en het was een turbulent jaar met enkele aannemers die stopten en de zoektocht naar een nieuwe aannemer. Nu zijn voor dit gebouw de voorbereidingen van het houtskelet opnieuw volop bezig. Dezelfde aannemer bouwt ondertussen zowel het Tuinhuis en het Woonstalhuis als het Zomerstalhuis. Ook in dit gebouw komt een houtskelet en wordt de buitenschil in baksteen verder opgebouwd zoals bij het woonstalhuis.

Gemeenschapshuis

Intussen is een van de gezinnen van het zomerstalhuis noodgedwongen op de site komen wonen. Ze betrekken tijdelijk en knus het gemeenschapshuis. Het is een tijdelijke ‘noodwoning’ omdat de werken aan het zomerstalhuis zeer veel vertraging oplopen en zij uit hun woning moesten. Zij wonen nu samen in wat het hart van ons erf moet worden en kijken vol spanning uit naar de heropstart van de werken. Het was een sterk staaltje teamwork want we bouwden het gemeenschapshuis samen als groep. Eind 2020 konden we er de laatste hand aan leggen. En we zijn er trots op!

Ook het gebouw met onder andere onze kelder en tuinberging is aan de laatste afwerking toe. Tegen de deuren komt ook nog houten gevelbekleding en dan is ook dat gebouw volledig door ons als groep gebouwd. Hopelijk kunnen we deze zomer de kleine overwinningen eindelijk eens gepast vieren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *